->"Her Yıl O Hafta" istatistiği eklendi (23.10.2008)<-     ->"Rakipler ve Belalıları" İstatistiği eklendi (17.10.2008)<-     ->1. Ligde yaptığımız maçlar 100dönümlerine eklendi (26.02.2008)<-     ->Hava Durumu bölümü eklendi (31.01.2008)<-     ->"Seri Sonu" istatistikleri eklendi (30.12.2007)<-     ->Yılın Futbolcusu Anketine son yedi günde aldığı oy sayısı eklendi (08.12.2007)<-     ->Okumalık bölümü arama motoruna eklendi (07.12.2007)<-
 
 

 Basında gencler.org

01.09.2007 - Ankara Magazine Dergisi, Eylül Sayısı

Birkaç Çılgın Gençlerbirlikli

Sevmek fedakarlık ister

"Futbol kitlelerin afyonudur" söylemi tartışılır. Zira, bu oyun bu kadar sevilmese afyon mahiyetine bürünür müydü, bilinmez. Tamam, günün futbolu şuursuz. Futbolun şairleri sessiz. Bu basit oyunun efsanesini kulaktan kulağa aktaranlar artık yok. Ama bu işe gerçekten gönül verenleri es geçmek, onlara haksızlık olur. Türkiye'de her fırsatta seyirci sayısı yarışına giren, insana 'ihale unsuru' gibi hissettiren ve adlarına 'üç büyükler' denen Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarları dururken; Ankara'dan birkaç Gençlerbirlikli, kendi takımlarının ve futbolun tarihini günün favori alanı 'istatistik' üzerinden yazmaya devam ediyor. Devam ediyorlar ki, yeni nesil bünyeler bu basit oyundan zevk almayı bilsin. Bu katmerli zahmetli işi neden yapıyorlar peki? Sevmek fedakarlık ister... Mehmet Ali Çetinkaya ve 'çete'sinin dört senelik bir çalışmayla hazırladığı www.gencler.org; sadece Gençlerbirliği taraftarlarının değil, futbolu zevkle takip eden futbolseverlerin de yararlanabileceği bir site. 1958'den günümüze kırmızı-siyahlı formaya giyenlerin isimlerine, tüm iç ve dış saha maçlarının sonuçlarına, ayrıca o yıllar arasında görev yapmış teknik adamların karnelerine ulaşıp değerlendirebilmek için son derece iyi hazırlanmış. Kendi alanında Türkiye'de ilk ve tek... Zamanla haber kaynağı haline gelen siteyi yapan 'çete'nin lideri Mehmet Ali Çetinkaya ve 'eş başkan' Süleyman Çetinkaya ile konuştuk.

gencler.org'un içeriğinde ne var? İnternet sörfçüler ya da futbolseverler diğerlerinde bulamadıkları neyi bulabiliyor sitede?

En başta bu bir taraftar sitesi. Herhangi bir kulüp sitesi değil. Bağımsız olarak yapılmış bir çalışma. Sitenin en büyük özelliği içinde bulunan istatistiki veriler. Türkiye'de istatistik çok fazla yer tutan bir alan değil. Mesela basit bir örnek, internet üzerinde 1989'dan önceki dönemin fikstürü bulunmuyor. Şimdiki adı Süper Lig olan 1. Lig'den bahsediyoruz. 2. ve 3. Ligleri geçtik zaten. Kimse bugüne kadar böyle bir çalışma yapmamış. gencler.org'u yapmaya başlarken "İstatistik üzerine yoğunlaşalım" gibi bir düşüncemiz yoktu. Ama sonradan bu konudaki eksikliği gördük ve bu bir proje haline geldi. Futbol Federasyonu'nun resmi sitesinde 1998'den itibaren maçların detayları sunulmaya başladı. Çoğu yerde de zaten bu bilgiler kullanılır. Daha öncesi yoktur. Biz de "Niye daha öncesine gitmeyelim" dedik ve bir çizgi koyduk. Türkiye'de profesyonel futbol liglerinin kurulduğu 1958'e kadar uzanmaya karar verdik. Gençlerbirliği'nin o günden bu yana liglerde oynadığı bütün maçları toplamaya başladık. Kütüphanelere gidip gazete arşivlerini taradık. Gazetelerden küpürleri fotoğrafladık. Sonra bunları yeniden yazılı hale getirdik. Gençlerbirliği'nin 1958'den bu yana ligde, kupada, Avrupa kupalarında oynadığı 1743 resmi maçın en ince detayları sitede mevcut. Bu detaylarda da kadrolar, goller, sarı ve kırmızı kart bilgileri, asistler, vs. bulunuyor. Hakikaten çok büyük özveri isteyen bir işti. Bunun en güzel yanı Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmemiz. Gençlerbirliği dışındaki hiçbir takımda böyle detaylı bir site yok. Bu yolla hem takımımızın tarihine ışık tutmuş hem de rakiplerimizin verilerini aktarmış olduk internet ortamına. Diğer takımların da futbolcu isimleri, maçları çıkmış oldu. Zaten bir sürü farklı takım taraftarı da sitenin müdavimlerinden. Site zamanla bir haber kaynağı haline de geldi. Herkese açığız. Kimseden en ufak bir bilgi saklamıyoruz. Ayrıca bu site sayesinde kendi kendine istatistik tutan birçok kişiyle tanıştık. Örneğin Cem Pekin diye futbol tutkunu bir ağabeyimizin, Gençlerbirlikli olmamasına rağmen, geçmiş maç istatistikleri konusunda büyük yardımını gördük. Şunu da eklemek gerek, Futbol Federasyonu Türk futbolunu yönetiyor. Milyon dolarlık projelere imza atıyor. Ama böyle bir çalışma maalesef yapmıyor. Bu ayrıca düşünülmesi gereken bir konu.

Siteyi yapmaya ne zaman başladınız? Site tam anlamıyla oturdu mu?

2003'ün Eylül ayında bir Gençlerbirliği maçı sonrası sohbet ederken böyle bir site yapmaya karar verdik. Taraftar sitesi yapacaktık, ama bir forum sitesi olmasını istemedik asla. O gün "Bu siteyi forum değil, yorum sitesi yapalım" dedik. Hatta hala tek yorum sitesi gencler.org, diyebiliriz. Burada herhangi bir konuyla ilgili yorum yapmak için üye olmak zorunluluğu yok. Bir Fenerbahçeli ya da Çorumsporlu veya Ağrı Belediyespor'u tutan biri bile Gençlerbirliği ile ilgili görüşlerini açıklayabilir. Yeter ki hakaret etmesin. Siteyi ziyaret edenlerden köşe yazarı gibi düşünüp yazmalarını istiyoruz. Düşündüklerini niye düşündüklerini anlatmalarını istiyoruz. Bu yorumların hepsini anasayfada yayımlıyoruz. Gençlerbirliği ile ilgili haberlerle aynı değeri veriyoruz bu yorumlara.

İstatistik işi de Türkiye'de sadece son yılın istatistiklerinin kullanılmasından kaynaklandı. Buna tepki olarak 1958 yılına kadar gitmeye karar verdik. İstatistiki verileri toplamak yaklaşık iki senemizi aldı. Biraz daha az zamanda bitirebilirdik bu işi. Ama bir yandan kendi işimizle uğraşırken bu sitenin yapımına başladık. İşin dışındaki zamanlarımızı bu siteye ayırdık. Örneğin kütüphanelerdeki gazete taramalarına hafta sonları gitmek zorunda kaldık. Oralarda görevli arkadaşların iyi niyetli yaklaşımları sayesinde, onların mesai saatlerini sarkıtarak yaptık bu işi. Cem Pekin Ağabey ile tanışmamız bizim için ekstra avantaj oldu bu konuda. İşin süresi daha kısaldı. Türkiye'de bu işin öncülerinden Erdinç Sivritepe'yi unutmamak gerek tabii.

2003 Eylül'de fikir olarak ortaya çıkan gencler.org, 2004'ün Ocak ayının 19'unda yayın hayatına başladı. 2005 Mayıs ayı içinde istatistikleri toplamaya başladık. Bu yılın Ocak ayında bu işi tamamladık. Gençlerbirliği'nin 2. ve 3. liglerde oynadığı dönemdeki istatistikleri zorladı en çok. Ama bunları da o dönemde oynamış futbolcuları bularak, onlardan bilgi ve belgeleri alarak tamamladık. Cemalettin Sakallıoğlu, Namık Pekak gibi eski futbolcu ağabeylerimizin yardımları büyük yol kat etmemizi sağladı.

Peki neden böyle bir işe kalkıştınız? Sizi tetikleyen şey neydi?

Gençlerbirliği sevgisi, diyebiliriz. Biraz önce de anlattık, 1989'dan öncesinin bilgileri yok. Futbol tarihine nasıl not düşmeyi düşünüyoruz? Herkes bir şeyler biliyor; ama iş ortaya bir şeyler koymaya gelince, kimse kılını kıpırdatmıyor. Gençlerbirliği taraftarı olarak Kayserispor ile kaç maç yaptığımızı merak ediyoruz örneğin. Örneğin, bu takımın tarihinde en çok gol atan oyuncunun kim olduğunu, takımın tarihinde başarılara imza atanların ya da hüznünü paylaşanların isimlerini ve lakaplarını bilmek istiyoruz. Başka bir örnek, Gençlerbirliği, Antalyaspor'u deplasmanda ilk olarak geride bıraktığımız sezon yendiğini bilmek çok önemli bizim için. İnsanın maça ilgi ve motivasyonunu artırıyor. Geçmişe ait hiçbir şey yapılmadığını görünce, canımız sıkıldı. Ama bu projeyle bunların hepsi imkanlı hale geldi. Bunları neden yapmadıklarını sorgulayıp, oturabilirdik de. Ama bunu kendimiz yaptık. Yapılabileceğini de göstermiş olduk. Siteyi yaparken tanıştığımız insanların bize kattıklarını düşünsek bile bu işten karlı çıktığımızı söyleyebiliriz. Aldığımız tepki ve öneriler sitenin durağan olmamasını sağladı. Sürekli yenilik peşinde koşmaya başladık. Şu an itibariyle siteye yapmayı düşündüğümüz yaklaşık altmış yenilik var. Aslında bizim gibi araştırma yapmaya çalışan birçok insan olduğunu da fark ettik. Bizim yaptıklarımız da ilgi ve beğeni toplayınca; hoşumuza gitti, gururumuz okşandı.

Gençlerbirliği Kulübü'nden birileri gelse sitenin haklarını kendilerine devretmenizi istese...

Böyle bir şey olmaz. Ama kulüpten birileri çıkıp, bizi desteklediklerini söylese yeter. Çünkü kulüpte bu tür bir araştırmaya katılacak veya yardımcı olacak çok fazla insan olmadığını biliyorum. Siteyi satma gibi bir durum kesinlikle yok. Bu site bizim çocuğumuz gibi. İnsan çocuğunu satar mı? Ayrıca bu bizim hobimiz. Bir de bağımsız olmasını istiyoruz sitenin. İhtiyaç ve hobi... Bu iki kelime bizim derdimizi anlatıyor aslında. Bu işi bilen veya önemseyen insanlar için büyük bir iş başardık. Bunun manevi tatmini yeter de artar.

Bu işin içinde başka kimler var?

Böyle bir işin maliyeti aslında en az 20-30 bin dolar. Başka birine yaptırmaya çalışsanız da aynı fiyatı verirsiniz. Ama bu zorlu, zahmetli ve çok zaman isteyen işi biz sadece Gençlerbirliği'ne duyduğumuz sevgi ile yaptığımız için hesapsız kitapsız çalıştık. İki kuzenimiz işin içinde. Musa Anıl Küçükbabuccu ve Şükrü Evren Gökduman... Onlarla birlikte araştırma sonuçlarını yazıya döktük. İşin en meşakkatli tarafı olan arşiv tarama, fotoğraflama ve araştırma işlerinde çalıştılar. Bir de Berna Çevik Çetinkaya (Mehmet Ali Çetinkaya'nın yol arkadaşı)... Angaryalardan nasibini o da aldı. Yardım aldığımız kişilerden bazılarını daha önce zikrettik. Hatta bazılarının Gençlerbirliği camiası ile uzaktan yakından ilgileri yoktu. Onların bu sitede büyük emekleri var. Hiçbiri de karşılık beklemedi. İşin en güzel yanı bu.

Boğazlarına sarılıp tehdit mi ettiniz peki kuzenlerinizi? Nasıl yaptırdınız o işleri parasız pulsuz?

İkna yeteneğimiz kuvvetlidir (gülüyorlar).

Bir anınız var mı?

Gençlerbirliği'nin 60'lı yıllarında üç tane Özkan var. İkisi çok uzun süre bizim formayı terletmiş. Ama diğerinin kim olduğunu bulamıyoruz. Federasyonun o dönemde yayınladığı kitapçığa göz attık, bulamadık. Hangisi hangi Özkan, bilemedik. 2-3 sezonluk bir süreçten bahsediyoruz. İstatistiklerini çıkarmak için çok önemli bu. Özkan Dallı'nın kim olduğunu araştırırken, hafiyeye döndük. Cem Abi, elindeki belgelere baktı. Kimin hangi tarihte askere gittiğini bile çıkardık. Ama karışıklığı çözemedik. Kesin olanları yazmaya karar verdik. Aradan birkaç gün geçtikten sonra Cem Abi aradı, müjdeyi verdi. Bir toplantı esnasında tesadüfen Özkan Dallı'nın kuzeniyle tanışmış. Kuzeni Kanada'da yaşadığını söylemiş. Hemen e-posta trafiği başlattık. Bilgiyi birinci ağızdan aldık. Meğer, Özkan Dallı Gençlerbirliği'ne geldiği dönemde sakatlık geçirmiş ve hiçbir maça çıkamamış. Ama futbolcusu olarak gözükmüş. İstatistiklerimizde herhangi bir hatayı bu diyalog sayesinde önlemiş olduk.

Futbolu Sevmenin Yolları: Piknikte Dömivole

Futbol, dedik. Futbolun istatistiğine geldik. Ayak topunu istatistik üzerinden sevmenin nasıl bir şey olduğunu anlatmaya çalıştık. Ama sevmenin kişiden kişiye, bünyeden bünyeye farklılıklar gösterdiğini unutmadık. Nasıl her farklı aşk bünyede değişik dağılmalar, ezikler, vesaire halinde tezahür ediyorsa; her aşık türlü şekilde darp izleri ile dolanıyor ortalıkta. Futbolu sevmek... Ayak topuna gönül verenlerin durumu aslında aynı kadını aynı anda seven birkaç erkeğin düştüğü hal gibi. Ama arada rekabet yok. Bir kadın için ölmeyi düşünmek ya da bunu göze almak söz konusu değil. Futbol aldatmaya meyilli bir kadın gibi. Futbolun yüreği o kadar büyük ki, milyarlarcasına yer var. Neresini, nasıl severseniz sevin. İşte bunu anlatıyor Piknikte Dömivole.

Kitabı derleyip toparlayanlardan Barış Karacasu (ortalığı derleyip toparlamak işiyle yükümlü diğer kişi Şener Yelkenci), yazar kişilerin manyak olduğunu, kafayı taktıklarını, hatta sıyırdıklarını düşünüyor da; gazaplarından korktuğu için bunu dile getirmiyor. Piknikte Dömivole futbolla düşüp kalkan; ama bunu ortalama futbolseverden hayli farklı biçimde yapan, takıntılı insanlara kucağını açmış. Kimisi ücradaki bir takıma veya uzak diyarlarda oynanan topa dikmiş gözünü, kimisi istatistiğe, kimisi "futbol folklörü" dediğimiz şeye veya olmadık bir teferruata... Editör (yerine yayımcı kişi kullansak olmuyor) ise Tanıl Bora.

Futbol sevgisine verilen emekle dolu bu kitabın Erdinç Sivritepe'ye bir armağan olması, boşuna değil. Bilenler bilir; takıntılı bir futbol tutkusuna ömürlük emek gömmüş birisi Erdinç Sivritepe. Futbol muhabbetiyle dolu bir derleme.

Bir Yaşam Boyu İzmirspor (Erdinç Sivritepe), Antepspor'um Benim, Mazide Kalmış Sevgilim... (Bağış Erten), Kayseri Futbol Tarihine Bir Bakış (Ayhan Baynal), Piknikte Dömivole (Bozkurt K. Yılmaz), Futbolun Değişimi (Bülent Gürsoy), Futbolcu Resimleri (Cem Pekin), Tavşancılspor (Efkan Bucak), Almanya... (benim için) Pek Tatlı Vatan (Eray Özer), Sadri Alışık ve Ronaldinho (Hakan Dilek), RSSSF - Maç Sonuçları Belgeliği (Karel Stokkermans), Saymaca/Düzmece: Taraftar Takıntısının Bir Ucu (Mehmet Ali Çetinkaya), Nasıl Takım Tutmaya Başlanır? (Muhammed Şahin), Kulüplerin Gerçek Sahipleri Taraftarlar(mı)dır? (Murat Odabaşı), Asya'dan Futbol Manzaraları... (Mustafa Taha), Göztepe ve Onun Hazin Hikâyesi (Oğuz Reşat Sipahi), Yugoslavya'da Futbol: Yeniden, Birlikte... Mümkün mü? (Özgür Dirim Özkan), Taraftarlığın Tamiri: Takım Değiştirmek (Remzi Salihoğlu), Futbol Sevdasının Yanları: I - Fantezi Futbol (Serbülent Şengün), Sana Bir de Stadlarından Bakalım Aziz İstanbul (Tuncay Yavuz), Bir İnsan Neden Tirespor'u Tutar? (Yusuf Al-kendisi dergimiz Ankara Magazine'in bir dönem, değerli katkılar vermiş muhabiri idi), Oyun Bitti (Zeki Kumova)

İletişim Yayınları'ndan çıkan bu kitabı almanız için en önemli gerekçeyi sunuyoruz size şimdi. Telif haklarından doğan paranın hepsi SERÇEV kısaltması ile bilinen "Serebral Palsili (beyin felçli) Çocuklar Derneği"ne bağışlanıyor. Hadi futbolu sevmeyen azınlıktansınız, çocukları da mı sevmiyorsunuz?

Söyleşi: Mehmet Zeki Özelgen



 Basındaki Diğer gencler.org Haberleri

  Takım O Av. P
1 Eyüpspor 32 45 72
2 Göztepe 32 37 66
3 Sakaryaspor 32 15 57
4 Çorum FK 32 20 55
5 Kocaelispor 32 12 55
6 Bodrumspor 32 18 53
7 Boluspor 32 -2 50
8 Bandırmaspor 32 17 47
9 Gençlerbirliği 32 5 47
10 BB Erzurumspor 32 2 44
11 Keçiörengücü 32 -8 39
12 Manisa FK 32 1 37
13 Ümraniyespor 32 -10 37
14 Şanlıurfaspor 32 -8 34
15 Tuzlaspor 32 -14 34
16 Adanaspor 32 -20 33
17 Altay 32 -59 15
18 Giresunspor 32 -53 7
* Takım adlarına tıklayarak takımların performans tablolarına ulaşabilirsiniz.