->"Her Yıl O Hafta" istatistiÄŸi eklendi (23.10.2008)<-     ->"Rakipler ve Belalıları" Ä°statistiÄŸi eklendi (17.10.2008)<-     ->1. Ligde yaptığımız maçlar 100dönümlerine eklendi (26.02.2008)<-     ->Hava Durumu bölümü eklendi (31.01.2008)<-     ->"Seri Sonu" istatistikleri eklendi (30.12.2007)<-     ->Yılın Futbolcusu Anketine son yedi günde aldığı oy sayısı eklendi (08.12.2007)<-     ->Okumalık bölümü arama motoruna eklendi (07.12.2007)<-
 
 

 Röportajlar

04.12.2006-Ferhat Kiraz

Ferhat Kiraz: "Burada inanılmaz bir aile ortamı var"

Daha 14 ay önce Gençlerbirliği'ne gelen ama ortaya koyduğu futbolla bir anda kendisini A takımda bulan... Haziran 2006'da Hollanda'da düzenlenen turnuvaya Gençlerbirliği'nin 17 yaşaltı takımında katılan ve 'Turnuvanın en değerli futbolcusu' seçilen... Genç ama yaşına tezat çok olgun bir futbolcuyla... Ferhat Kiraz ile gencler.org için çok güzel bir sohbet gerçekleştirdik.

Kaç yaşındasın, nerede doğdun, futbola nasıl ve nerede başladın?

- 2 Ocak'ta 18 yaşına gireceğim. Konya doğumluyum. Konya Demirspor'da futbola başladım. 16 yaşında oradan Gençlerbirliği'ne geldim. Aslında 13 yaşında gelecektim ama o zamanlar hem okul, hem aile, hem kulüp. Olmadı yani.

Gelmeden önce Gençlerbirliği hakkında neler biliyordun? Geldikten sonra farklı olarak neler gördün? Seni şaşırtan bişeyler oldu mu?

- Gençlerbirliği benim gözümde bir numara. Gelmeden önce Gençlerbirliği hakkında programlar oluyordu izliyordum. Mesela Cnntürk'de bir program vardı, tesisleri tanıtıyorlardı. Havuz, sahalar... İnanmayacaksınız ama hep onun hayaliyle oynadım. Geldiğim zamanlarda başka takımlarda beni istemesine rağmen ben burayı seçtim. Yani kalbim burayı seçti.

Peki Gençlerbirliği'ne geliş hikayen nasıl?

- Gençlerbirliği'ne geldiğimde B Genç takımı için gelmiştim. 1 hafta kadar oynadım. Metin Diyadin, PAF takımını çalıştırdığı zamanlardı, bana 'PAF takımda çıkacaksın' dediler. 1 sene 2 ay kadar PAF takımda oynadıktan sonra geçen sene Mart ayında A Takıma geçtim.

Mevkin neresi? Oyun tarzın nasıl?

- Mevki olarak orta sahanın solunda oynuyorum. Geride de oynayabiliyorum ama mevkim orta sahanın solu. Tam yerim orası.

Peki sahada nasıl bir yapın var?

- Skorun gerektirdiği psikolojide olmak gerekiyor aslında. Gerçekten zordur bu psikolojiyi yakalamak. Ama ben sahada kolay kolay karşılık vermem. Yani yere düşsem, tekme yesem... Yani kasti bir hareket görmedikce tepki vermem. Kendi oyunuma bakarım.

Futbolcular arasındaki ilişkiler nasıl? Nasıl bir hava var burada?

- Bence Türkiye'de kulüp olarak bulunacak en iyi ortam var burada. Ben bile gelirken bu kadarını beklemiyordum. A takıma çıktığım günden beri, yaşım küçük olmasına rağmen kendimi kötü hissettiğim hiçbir an olmadı mesela. Kısacası inanılmaz derece bir aile ortamı var burada. Sakatlık olsun başka bir şey olsun, her türlü problemde herkes destek olur. Çok güzel bir hava var burada.

Mesut hoca hakkında neler düşünüyorsun?

- Mesut Hoca en başta insan olarak bir numara. Bize karşı davranışları... Benim açımdan çok büyük bir yeri var Mesut Hocanın. A takıma çıktığım günden beri hep arkamda yer aldı. Beni destekledi. Az da olsa şans verdi ama hep kadroya aldı. Genç bir oyuncu olarak bana güvenip destek vermesi benim için çok önemli.

Gençlerbirliği'nde yaşından dolayı çok deneyimli futbolcularla birliktesin. Kendini geliştirmek için neler yapıyorsun?

- Küçüklüğümden beri büyüklerle oynadığım için bu duruma alışkınım. Ama kendimi geliştirmek için mesela kuvvet salonuna haftada 2-3 defa girmeye çalışıyorum. Antremanlara daha önce çıkıp kendi başıma çalışırım. Sonuçta daha genç olduğum için daha fazla çalışıp iki kat bir şeyler başarmalıyım. Daha fazla özveri, daha fazla dikkat gerekiyor. Buradaki aile ortamında Erkan abi olsun diğer abilerim olsun zaten bana son derece büyük destek veriyorlar. Yardımcı oluyorlar. Beni başarıya sürüklüyorlar.

Sezon başında takım inişli çıkışlı bir grafik çizdi. Sezon başında gol atmakta çok zorlanıyorduk. Özellikle Ankaragücü'ne hem lig hem de kupada yenilince moraller iyice bozulmuştu. O günlerde futbolcular arasında nasıl bir hava vardı?

- Takımın bir defa en büyük avantajı en zor anlarda bile birliktelik, beraberlik içinde olması. Herkesin birbirine sıkıca sarılması. En kötü anlarda bile bir beklentimiz vardı. Çünkü biz hakettiğimiz yerde değildik. İlk soruya gelirsem, forvetlerimizin kalitesinden kimsenin şüphesi yoktur. Sezon başındaki gol atamama sorunumuzun forvetlerimizden çok yeni gelen arkadaşların uyum sürecinin uzun sürmesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Ankaragücü maçından sonra takım daha iyi toparlandı ve iyi sonuçlar almaya başladık.

Örnek aldığın futbolcular var mı ve kimler, neden?

- Kişilik olarak Türkiye'de Hakan Şükür'ün bendeki yeri ayrıdır. Aile yapısı, maçlardaki sert faullere karşı verdiği tutarlı tepkilerden dolayı Hakan Abiyi kişilik olarak kendime örnek alıyorum. Benim mevkimde olmasa da, geçen yıl 1 yıl beraber çalıştığımız Bülent Korkmaz'ın profesyonelliğini örnek alıyorum. Ayrıca beraber çalıştığımız sürece bizlere çok katkısı oldu. Türkiye'de açıkcası mevkimde örnek aldığım bir futbolcu yok. Sadece Milli takımdan arkadaşım Caner var. O'nu beğeniyorum. Benimle aynı mevkide oynuyor ama o içte de oynayabiliyor. Avrupa'da Chelsea'den Arjen Robben'i beğeniyorum.

Maçlara nasıl motive oluyorsun?

- Maçtan bir gün önce pozisyonları düşünürüm. Şöyle bir pozisyon olsa ne yaparım diye düşünürüm. Kısacası maçı kafamda yaşamaya çalışırım. Ama ne zaman sahaya çıkıp ısınmaya başlarsam o zaman maça tamamen motive olurum.

Uğurların var mı?

- PAF takımdayken krampon, numara gibi uğurlar yapardım ama şimdi belli bir uğurum yok. Sadece maçtan önce dua ederim o kadar.

Hobilerin neler?

- En başta müzik dinlemeyi çok seviyorum. Arkadaşlarımla gezmeyi çok seviyorum. Yüzmeyi özellikle çok seviyorum. Bir de Playstation oynamayı.

Gençlerbirliği taraftarlarını nasıl buluyorsun?

- Klasik bir cevap olacak ama bu bir gerçek. İyi günde, kötü günde daima bizi destekleyen, yalnız bırakmayan az ama gerçekten öz bir taraftar kitlemiz var. Taraftarımızdan bugüne kadar en ufak bir kötülük bile görmedim ama zaman içerisinde daha çok olursa bizlerin maçlara daha iyi motive olmamız açısından çok iyi olur diye düşünüyorum.

Yeri gelmişken sence taraftar artışı için neler yapmalı?

- Bence bizim gibi Anadolu takımlarının oyun kalitesiyle doğru orantılı. Sonuçta İstanbul takımlarının ve Trabzonspor, Bursaspor gibi birkaç Anadolu takımı hariç çoğu takımın taraftar desteği az. Bence takım olarak futbol kalitesi artar ve başarıda bir standart yakalanırsa taraftar sayısıda artacaktır diye düşünüyorum.

Bazı taraftarlar maç boyunca takımını destek olmak için marşlar söylerken, bazı taraftarlar ise maçı takip edip, yapılan bir faulde ıslıklamalar ya da güzel bir pozisyon sonrası oyuncusu alkışlayarak onere etmeler gibi bir tutum içindeler. Bir futbolcu olarak seni hangi çeşit tezahürat iyi veya kötü yönde etkiliyor.

- Belki morali bozulan arkadaşlar olabilir ama ben hiçbir şekilde tezahürattan etkilenmiyorum. Hatta rakip takım taraftarlarının baskısında daha iyi motive oluyorum. Bir de şu var ki, maçın havasına girince tezahüratları duymuyorum bile. Tezahürat konusunda ikinci söylediğiniz taraftar şekli bence de daha mantıklı.

Hedeflerin neler? Avrupa mı yoksa İstanbul mu?

- Şu anki yapıda, Anadolu kulüplerinde oynayan bir futbolcunun Avrupa'ya gidebilmesi için İstanbul takımları bir sıçrama tahtası durumunda. Oradan geçmek gerekiyor. Tabiki istisnalar olacaktır. Ama benim en büyük hedefim Avrupa kulüplerinde oynamak.

Belki de Gençlerbirliği, 2003-2004 ve 2004-2005 sezonlarında olduğu gibi her yıl Avrupa Kupaları'na katılıp kendine Avrupa'da bir vizyon yaratmalı. Bu vizyonla birlikte Gençlerbirliği'nden Avrupa'ya doğrudan futbolcu gidişi sağlanabilir...

- Kesinlikle katılıyorum.

İleride başka bir takıma gidersen Gençlerbirliği'nin neyini özlersin?

- Kesinlikle buradaki ortamı özleyeceğimi düşünüyorum. Üstüne basarak bir kere daha söylemek istiyorum ki, buradaki aile ortamı inanılmaz güzel. Tesisler bildiğim kadarıyla Avrupa'da ilk beşte. Sonuçta gider miyim, gitmez miyim bilmiyorum, garantisi olmayan bir meslek bu. Bu yüzden kesin bir şey söylemek zor.

En büyük hayalin nedir?

- En başta, A Milli takımda oynamak, Milli takımda oynarken bir şampiyonluk gibi büyük bir başarı kazanmak en büyük hayalim. Kulüp bazında ise, elbette Şampiyonlar Liginde, UEFA Kupası'nda yani Avrupa Kupaları'nda oynamak, tecrübe edinmek en büyük hayalim. Tabi özellikle Şampiyonlar Liginde oynamak.

Biz de çok istiyoruz bunu. Bu yıl sonunda gidelim mesela...

- Elbette. Ä°nÅŸallah...

Aklında kalan unutamadığın bir anı var mı?

- Belki de hayatım boyunca unutamayacağım bir kötü anım var. 13 yaşında Amatör takımda oynuyordum. Tabiri caizse babam yaşındaki adamlarla oynuyorduk ve sertliklere maruz kalıdığımız çok oluyordu. O sezon ligin tamamlanmasına 4 hafta kala şampiyonluğu garantilemiştik. Oynayacağımız takımda bizim maçı alırsa üst turu garantileyecekti. Deplasmana gittik. Maçı 1-0 kazandık. Tabi maç içindeki sertlikleri anlatmaya gerek yok. Neyse maç bitti. 200-250 kadar taraftar vardı. Maç bitince hepsi üzerimize saldırdı. Taşlar, tekmeler... O gün hastanelik olduk. Tabi o yaşta böyle kötü bir anı yaşamak çok korkutmuştu beni.

Son olarak, sezon başında koyduğumuz UEFA hedefi konusunda neler düşünüyorsun?

- Sezon başında UEFA Kupası'nı kendimize hedef olarak koymuştuk. Açıkcası ben bunu başarabileceğimize inanıyorum. Sonuçta tüm takım arkadaşlarım da bu hedefde birleşti. Her maça final havasında çıkıyoruz. Her takımın her takımı yenebileceği bir ligde oynuyoruz. Ama sezon sonunda UEFA bileti alacağımıza inanıyorum.

Röportaj : Berna Çevik Çetinkaya, Aslı Erdoğan, Mehmet Ali Çetinkaya

Kaynak : www.gencler.org

 DiÄŸer Röportajlar

  Takım O Av. P
1 Eyüpspor 31 43 69
2 Göztepe 31 35 63
3 Çorum FK 31 21 55
4 Sakaryaspor 31 14 54
5 Bodrumspor 31 18 52
6 Kocaelispor 31 10 52
7 Bandırmaspor 31 19 47
8 Gençlerbirliği 31 7 47
9 Boluspor 31 -4 47
10 BB Erzurumspor 31 1 41
11 Ãœmraniyespor 31 -8 37
12 Manisa FK 31 1 36
13 Keçiörengücü 31 -10 36
14 Şanlıurfaspor 31 -6 34
15 Tuzlaspor 31 -14 33
16 Adanaspor 31 -20 32
17 Altay 31 -57 15
18 Giresunspor 31 -52 7
* Takım adlarına tıklayarak takımların performans tablolarına ulaşabilirsiniz.