->"Her Yıl O Hafta" istatistiÄŸi eklendi (23.10.2008)<-     ->"Rakipler ve Belalıları" Ä°statistiÄŸi eklendi (17.10.2008)<-     ->1. Ligde yaptığımız maçlar 100dönümlerine eklendi (26.02.2008)<-     ->Hava Durumu bölümü eklendi (31.01.2008)<-     ->"Seri Sonu" istatistikleri eklendi (30.12.2007)<-     ->Yılın Futbolcusu Anketine son yedi günde aldığı oy sayısı eklendi (08.12.2007)<-     ->Okumalık bölümü arama motoruna eklendi (07.12.2007)<-
 
 

 Röportajlar

08.10.2004-Cem Onuk ve Oğuz Çetin

Cem Onuk ve Oğuz Çetin ile Dobra Dobra

Ankara GençlerbirliÄŸi Spor Kulübü’nün son beÅŸ sezonu önemli baÅŸarılarla dolu. Bu sezon ise dibe vurduk gibi: 8. hafta sonunda, 8 puanla 13. sıradayız. UEFA Kupası’nda ise elendik. Ersun Yanal’ın takımdan ayrılmasının ardından yeni hocanın kim olacağı konusunda önemli tartışmalar yapıldı. Olasılıklar arasında öne çıkan ErdoÄŸan Arıca adına karşı çıkanların sayısı azımsanmayacak kadar da çoktu. Ne var ki kongrede bütün sorumluluÄŸu üzerine aldığını söyleyen ve iktidarından sual olunmaz “duayen” baÅŸkan Arıca’nın geleceÄŸini muÅŸtuladı. Ancak beklenen olmadı, Arıca takımı istenen düzeye çıkaramadığı gibi aldığı düzeyde tutmayı da baÅŸaramadı. UEFA Kupası’nda GençlerbirliÄŸi’nin Yunan Egaleo takımına elenmesi ile yeni hoca arayışları da baÅŸlamış oldu. Yaklaşık bir hafta süren yeni bir tartışma döneminin ardından Ä°lhan Cavcav bir kere daha herkese raÄŸmen kendi istediÄŸi hoca ile anlaÅŸtı. Takımın başına OÄŸuz Çetin getirildi. Hem süreci, hem yakın geçmiÅŸi hem de geleceÄŸi konuÅŸmak için kalktık GençlerbirliÄŸi tesislerine gittik. Önce menajer Cem Onuk ile daha sonra da bir günlük teknik direktör OÄŸzu Çetin ile sohbet ettik. Aslında her ÅŸeyin berrak olduÄŸunu söylemek olanaklı deÄŸildi. Yeni hocanın seçimi ile, daha önceki tercihlerle ilgili pek çok karanlık nokta bulunuyordu. Biz de bu nedenle Cem hoca ile bunları konuÅŸarak baÅŸlamanın yerinde olacağını düşündük:

Alkaralar: Hocam, 100 kadar aday olduÄŸu söyleniyor ve siz arasından gidip OÄŸzu Çetin’i seçtiniz. Bu konuda muhaliflerin de olduÄŸu biliniyor. Kaldı ki daha önce adı geçen Aykut Kocaman’ın deneyimsiz olduÄŸunu ileri sürmüştü kulüp, ÅŸimdi yine deneyimsiz birini göreve getiriyorsunuz. Bu süreç nasıl geliÅŸti?

Cem Onuk : DoÄŸrudur, 100 civarında aday arasından seçtik OÄŸuz hocayı. Ben de en baÅŸta adı geçtiÄŸinde OÄŸuz Çetin’e muhalif olanlardanım. Ama hemen bir araÅŸtıralım sorup soruÅŸturalım da dedim. Bunca yıldır bu iÅŸin içindeyiz hepimiz, hemen kestirip atmanın doÄŸru olmadığını da biliyoruz. Öncelikle ÅŸunu söyleyeyim adaylar arasıda ünlü ya da bilindik yabancı hocalar da vardı. Ancak bu hocalar bizim sınırlarımız aÅŸan hocalardı. Bu nedenle bu hocalardan vazgeçmek zorunda kaldık. Yerli hocalar arasında da GençlerbirliÄŸi’ni taşıyabilecek pek fazla aday yoktu. OÄŸuz Çetin ile ilgili olarak da daha önce çalıştığı kulüplerden bilgi aldık. Bizim çocuÄŸumuz olan Ãœmit Özat ile konuÅŸtuk, onun görüşleri bizim için önemlidir. Kayserispor’dan arkadaÅŸlarla fikir alışveriÅŸinde bulunduk. Hatta burada, GençlerbirliÄŸi’nde, onunla çalışmış arkadaÅŸlar vardı onların görüşünü aldık. Sonunda GençlerbirliÄŸi’nin karakterine uyacağına, ihtiyacımız olan birlik ve beraberlik ruhunu yaratabileceÄŸine inandık.

Alkaralar: Deneyim konusu, daha önce Aykut Kocaman adı geçerken deneyimsiz olduğunu söylemiştiniz. Oğuz için de aynı durum söz konusu değil mi?

Cem Onuk : Bakınız, Aykut Kocaman’ın teknik direktörlük kariyeri o zaman Ä°stanbulspor ile sınırlıydı. Oysa ErdoÄŸan Arıca’nın küçümsenemeyecek bir kariyeri vardı. Bu iki ad arasında seçim yaparken bunu gözönünde bulundurmamız gerekiyordu. Belki Arıca seçimi de riskli bir seçimdi ama Aykut seçimi kadar da deÄŸildi. Ama ÅŸimdi Malatyaspor’da da bir ÅŸeyler baÅŸardı, bundan sonra Aykut da bizim için gelecekte olası hocalarımızdan biridir. Mesela bugün Ziya DoÄŸan’ı takımın başında görmek isteriz, kendini ispatlamıştır. Ama o günün koÅŸullarında Aykut Kocaman’ı seçmek bize doÄŸru bir karar olarak görünmedi. OÄŸuz kariyeri olmadığı konusunda da haklı olabilirsiniz, ancak biz yaptığımız araÅŸtırmada onun yeterli olduÄŸunu gördük. Bize baÅŸarabilecek biri olarak göründü. Yanılabiliriz, bizim de yanılma payımız var ancak bunca yıldır da bu iÅŸin içinde kiÅŸiler olarak bilgimize, deneyimimize, sezgilerimize güveniyoruz. Arıca konusunda da nedense bir uyuÅŸmazlık oldu. Yetersizlik oldu, kendisinin kötü bir hoca olduÄŸuna hâlâ inanmıyorum. Ama olmadı. Bir de Mesut Bakkal’ın adı geçiyordu ama biz onun birinci adam olmaya hazır olmadığı görüşüne vardık. Yani bir de seçeneklerimizi düşünmemiz gerek, aralarından en iyisini seçtik.

Alkaralar: Fenerbahçe lobisinin etkili olduğu söyleniyor, yazılıp çiziliyor...

Cem Onuk : Burası GençlerbirliÄŸi, burada böyle bir ÅŸey olmaz. Yerle gök bir olur böyle bir ÅŸey olamaz. GençlerbirliÄŸi kendi kararlarını kendi alır. Kaldı ki OÄŸuz Çetin ile ilgili bilgi almak için Aziz Yıldırım’ı da aradık. Ancak kendisi bize bu gibi konularda konuÅŸmasının doÄŸru olmayacağını söyledi ve baÅŸkalarından bilgi almamızı rica etti. Böyle bir ÅŸey olması olanaklı deÄŸil yani.

Alkaralar: OÄŸuz Çetin’in yardımcılarına gelelim: Murat Göksu ve Osman Özdemir. Kendi mi seçti yardımcılarını?

Cem Onuk : Kaleci antrenörü Murat Göksu’yu kendi getirdi. Biz de kendisine bizim eski kaptanlarımızdan Osman Özdemir ve Metin Diyadin’i önerdik. Seve seve kabul etti. Ancak Metin Diyadin bunu istemedi. Biz kendisini geleceÄŸin GençlerbirliÄŸi hocası olarak görüyorduk, hâlâ daha da görüyoruz ancak böyle bir zamanda bu görevden imtina etmesi kafamızda soru iÅŸaretleri de yarattı. Bu görevi almasını beklerdik. Biz de onun yerine yine uzun yıllardır kulübümüzde çalışan Cengiz Demirel’i görevlendirdik. Bu ekibin iyi bir ekip olacağını düşünüyoruz. GençlerbirliÄŸi’nde oturmuÅŸ bir sistem ve kadro da var. Bu sistem ve kadrodan da hocanın faydalanacağını umuyoruz.

Alkaralar: Son olarak da kadroyu soralım. Bu kadro bir yandan bir tür doygunluk yaşıyor gibi bir yandan da bir tür yılgınlık. Değişiklik olacak mı yakın zamanda Gençlerbirliği kadrosunda?

Cem Onuk : Bu konuda haklı olabilirsiniz ama bu oyuncuların tamamı da profesyoneller, bu iÅŸ meslekleri. gereÄŸini yerine getirirler. Ancak bu sezon yanlış anımsamıyorsam 7 oyuncumuzun sözleÅŸmeleri sona eriyor. Yeniden anlaÅŸma yollarını ararız. Ancak GençlerbirliÄŸi’nin vitrinini de deÄŸiÅŸtirmek gerek. Bu yönde de gerekli adımları atacağız. Ayrıca bu sezon için de devre arasında bir yabancı santrfor almayı düşünüyoruz. Takımımız bugün içinde bulunduÄŸu duruma karşın Türkiye’nin en iyi takımlarından biri, en iyi takım kadrolarından birine sahibiz ve bu kadronun yapabileceklerini ortaya çıkarmak ÅŸu an için birinci hedefimiz.

Cem Onuk ile sohbetimizi bitirip bu seferde OÄŸuz Çetin’in yanına seÄŸirtiyoruz. Başı kalabalık yeni hocanın, kabul günü gibi. Tebrike gelenler, gazeteciler, baÅŸarı dileyenler... Tanışma faslından sonra karşılıklı oturup baÅŸlıyoruz sohbete.

Alkaralar: Hocam GençlerbirliÄŸi’ne geldikten sonra ilk açıklamanızda GençlerbirliÄŸi ruhundan söz ettiniz. Bununla tam olarak neyi kastettiniz? sizin kafanızda GençlerbirliÄŸi deyince ne canlanıyor?

OÄŸuz Çetin : Aslında iki ÅŸeyi kastetmiÅŸtim. Dün bir gazete yakalamış ve haber yaptı, sohbete baÅŸlamadan siz de söylediniz, benim babam 3 yıl GençlerbirliÄŸi’nde top oynamış biri, hem de en baÅŸarılı olduÄŸu bir dönemde. Gerçi ben böyle ÅŸeyleri konuÅŸmayı, ortaya dökmeyi seven biri deÄŸilim ama ortaya çıktı bir kere. Daha sonra evlilik nedeniyle ayrılmış. Dolayısıyla bizim evimizde her zaman GençlerbirliÄŸi oldu. Babamın futbol anılarında GençlerbirliÄŸi’nin de önemli bir yeri vardı ve biz de bu vesile ile GençlerbirliÄŸi’nin ne demek olduÄŸunu az çok biliyorduk. Ben de bir futbolcuydum, bu nedenle de GençlerbirliÄŸi ile ilgili pek çok ÅŸey öğrendim. Ben daha bir yıllık profesyonel futbolcu iken bana ilk transfer teklifini yapan Ä°lhan Cavcav’dır. O günden bugüne hep bağımız, iliÅŸkimiz olmuÅŸtur. 23 yıl sonra teknik direktör olarak beraber çalışma ÅŸansını yakaladık. Ä°kincisi ise futbolu ile ilgili idi. GençlerbirliÄŸi’nin belli bir futbol karakteri var. Herkesçe malum olan. Ä°ÅŸte o futbolu geri getirmeye çalışacağız.

Alkaralar: Madem konu buraya geldi hemen soralım, GençlerbirliÄŸi’ndeki hedefleriniz neler, ne yapmayı amaçlıyorsunuz?

OÄŸuz Çetin : Ben gerçekçi bir insanım, ÅŸu an için ne desem boÅŸ. Hedefimiz ÅŸudur demek farazi konuÅŸmak olur. Ancak bugün için önümüzde duran gerçekler de var. UEFA Kupası’ndan elenmiÅŸ, bütünlüğünü yitirmiÅŸ bir takımla karşı karşıyayız. Elbette Türkiye Kupası GençlerbirliÄŸi’nin doÄŸal hedefidir, ancak ligde ÅŸunu hedefliyoruz demek için bugün erken. Bunun için birkaç hafta beklemek gerek. Åžimdi kasetleri izliyoruz. Eldeki verileri deÄŸerlendiriyoruz. Daha sonra da iÅŸe giriÅŸeceÄŸiz. Ancak önceliÄŸimiz GençlerbirliÄŸi futbol takımının kendine güvenini yeniden kazandırmak. Takım olma duygusunu yeniden yaratmak. Ancak bunun yanı sıra puan da almamız gerekiyor. Bunun için de önümüzdeki üç, dört maç çok önemli. Takımın teknik-taktik ya da kondisyon eksikliklerini giderirken, içinde bulunduÄŸu ruhsal durumu tamir ederken aynı zamanda kendine güvenini yeniden kazanmasını saÄŸlayacak puanları da almamız gerek. Bu kısa süreci atlattıktan sonra kendimize daha gerçekçi hedefler koyabiliriz.

Alkaralar: Daha genel soralım o zaman. Teknik direktörlük kariyerinizde iki deneyiminiz var. Fenerbahçe ve Kayserispor. Aslında ikisinde de baÅŸarılı olduÄŸunuz söylenemez. OÄŸuz Çetin’in teknik direktör olarak amacı nedir? Ne yapmak istiyor?

OÄŸuz Çetin : Fenerbahçe’nin koÅŸulları deÄŸiÅŸikti. Mustafa Denizli ile ilk sezon ÅŸampiyon olmuÅŸtu Fenerbahçe. Ä°kinci sezon ise pek çok sorun oldu ve takım baÅŸarısız olmaya baÅŸladı. Ardında Lorant geldi ve düşüş o zaman da devam etti. Lorant görevinden ayrıldığında bana teklif yapıldı. Aslında kabul etmemem gerekirdi, ancak camianın içinden gelen biri olarak görevden de kaçamadım. Takım bir düşüş içindeydi ve toparlayabileceÄŸimi düşündüm ama olmadı. Çok çeÅŸitli gerekçeleri var bunun. Kayseri de ise son haftalara kadar iddialı idik. Ä°kinci yarı göreve gelmiÅŸtim ve ilk yarıdan 3 puan fazla topladık. Daha fazlasını da toplayabilirdik, ancak son haftalarda iddiamız kalmayınca son üç maçın ikisini kaybettik. O zaman kadar da hiç yenilmemiÅŸtik. Ancak ÅŸunu da söylemek isterim. Ä°stanbul’daysanız ya da Anadolu’da iseniz çalışma koÅŸullarınızı etkileyen çok fazla ÅŸey oluyor. Ä°stanbul’da iseniz iÅŸinize karışan, karışmak isteyen ya da gerçek dışı iÅŸlerle uÄŸraÅŸanlar olabiliyor. Anadolu’da çalışma koÅŸullarınız istediÄŸiniz gibi olmayabiliyor. Bunlar Türkiye futbolunun gerçekleri. Ancak GençlerbirliÄŸi’nde durum bambaÅŸka. Burada her ÅŸey oturmuÅŸ. Bir ekip var, kullanmak isteyebileceÄŸiniz, iÅŸinize yaracak her türlü olanak mevcut. Size düşen iÅŸinizi yapmanız yalnızca. Biz de bunu yapacağız.

Alkaralar: Türkiye futbolunun gerçeklerinden söz ettiniz. Gerçekten nedir Türkiye futbolunun durumu, umut var mı?

OÄŸuz Çetin : DoÄŸrusunu söylemek gerekirse pek de iyi olduÄŸunu söyleyemeyiz. Çok derin farklılıklar var bir kere takımlar arasında. Bu uçurumun kapatılması gerek. Ancak olanaklı gibi görünmüyor, bu arayı kapatabilecek birkaç takım var gibi. Ayrıca Ä°stanbul’da medya, kulüpler ve taraftarlar arasında karmaşık bir iliÅŸkiler ağı var. KökleÅŸmiÅŸ bir aÄŸ bu. Bunun da olumsuz etkileri olabiliyor. belli yerleÅŸmiÅŸ koÅŸulları kırmak oldukça güç. GençlerbirliÄŸi baÅŸka yerlerle karşılaÅŸtırıldığında her bakımdan her insanın çalışmak isteyebileceÄŸi bir yer. Ä°nsana iÅŸini yapması için ne gerekiyorsa saÄŸlanmış. Ayrıcalıklı bir yeri var.

Alkaralar: Konusu açılmışken onu da soralım o zaman. GençlerbirliÄŸi’nde gelen hoca kullansın kullanmasın belli çalışmaların, ölçümlerin, deÄŸerlendirmelerin kulübün çalışanlarınca yapıldığı söylenir. Bunlardan yararlanacak mısınız?

OÄŸuz Çetin : Elbette! Bakın arkadaÅŸlar, bazıları bu türden çalışmalarını ortaya dökmeyi sevebilir, insanların gözüne sokabilir. Ancak ben en baÅŸta da dediÄŸim gibi yaptıklarımı pazarlamayı, dillendirmeyi seven biri deÄŸilim. Buradakine benzer bir yapının Fenerbahçe’de yardımcı antrenör iken kurulmasında çok emeÄŸim geçti. Belki benim iÅŸim deÄŸildi ama çok uÄŸraÅŸtım. Bu türden çalışmaların ne kadar yararlı ve gerekli olduÄŸunu da biliyorum. GençlerbirliÄŸi’ne gelmem gündeme geldiÄŸinde de bu türden verileri toplamaya baÅŸlamıştım. Åžimdi de ilk önce oyuncularla ilgili gerekli testlerin yapılmasını öngördük. Takımın ne durumda olduÄŸunu en iyi biçimde görmeliyiz ki buna göre hareketlerimizi belirleyebilelim.

Alkaralar: OÄŸuz Çetin’in bir teknik direktör olarak amacı ne? Nereye gidiyor kariyeri ya da nereye gitsin istiyor?

OÄŸuz Çetin : Benim öyle büyük takımlara gideyim, milli takım hocası olayım diye öncelikli bir amacım yok. Benim öncelikli amacım mesleÄŸimi en iyi biçimde icra etmek. Gereklerini yerine getirmek ve baÅŸarılı olmak. BaÅŸkaca da bir beklentim, amacım yok. GençlerbirliÄŸi’nde de bu iÅŸe ya baÅŸarısız olursam diye baÅŸlamıyorum. Bunun hiç kimseye bir yararı olmaz. Elimizden gelenin en iyisini yapmak üzere baÅŸlıyoruz ve bu amaç doÄŸrultusunda çalışacağız. Göreceksiniz sonunda da baÅŸarılı olacağız.

Alkaralar: GençlerbirliÄŸi’de bir tür tek adamlık olduÄŸu söylenegelir. Ä°lhan Cavcav tek yetkili olarak görülür her konuda. Hatta sırf bu gerekçe ile bazı hocaların GençlerbirliÄŸi’ne gelmek istemedikleri söylenir, bilinir. Böyle biri ile çalışmak, bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz?

OÄŸuz Çetin : Bu konularda sürekli bir ÅŸey söylenir. Ama ÅŸunu düşünmek gerek: Ä°lhan Cavcav bunca yıldır bu iÅŸin başında ve GençlerbirliÄŸi Spor Kulübü’nü bu noktaya getirmiÅŸ. Böyle bir insana çalışmak ne kadar güç olabilir. Tam tersine böyle biri, bu kadar deneyimli biri olsa olsa birtakım konularda sizin iÅŸinizi kolaylaÅŸtırır. ZorlaÅŸtırmaz, zorlaÅŸtıramaz. Ben bir sorun yaÅŸanacağını sanmıyorum. Zaten dediÄŸim gibi burada her ÅŸey çok iyi örgütlenmiÅŸ, görev paylaşımı yapılmış, herkes iÅŸini ve yükümlülüklerini biliyor.

Alkaralar: Biraz da taraftarın merak ettiÄŸi konulara gelelim. Sözgelimi taraftar sitesi “alkaralar”dan haberdar mısınız?

OÄŸuz Çetin : Aslında internetle, bilgisayarla aram iyi. Bu süreç baÅŸladığında da öncelikle kulübün resmi sitesine baktım bir ÅŸeyler bulabilir miyim diye. Ancak “alkaralar”ı bilmiyorum, girmedim. Ama girmek, görmek isterim neler konuÅŸulduÄŸunu.

Alkaralar: Açıkçası size karşı pek de olumlu bir yaklaşım yok, buna da hazırlıklı olun. Bir de Kayserispor’da iken yaÅŸanmış bir olay var, bizler iÅŸin aslını merak ediyoruz. Gençlerbirlikliler biraz sapıktır bu konuda. Kendi topçuları nerede,ne yapar izlerler. Kayseri’de de altyapıdan 3 oyuncumuz vardı. Bunları kadro dışı bıraktınız. Neden?

Oğuz Çetin : Aslında tam olarak öyle olmadı. Doğa kendi gitmek istedi hatta araya girenler oldu. Kendisinde yararlanabilirdik ancak en başta ilk on birde oynama şansı yoktu. O da bu koşullar altında kalmak istemedi. Yoksa çok yetenekli bir oyuncu. Diğer iki arkadaş ile ilgili konu ise başka türlü. Açıkçası mesleklerini gereklerini yerine getirmiyorlardı. Yapabileceğimiz bir şey kalmamıştı.

Alkaralar: Açıkçası Gençlerbirliklilerin kanına dokunan belki de size olumsuz bakmalarına neden olan bir önemli konu da siz Fenerbahçe’de yardımcı iken Ankara’da yaÅŸanmış bir olay. Burada GençlerbirliÄŸi ile Fenerbahçe’nin 1-1 berabere kaldığı karşılaÅŸmada bir ÅŸey yaÅŸadık biz ve bunu size sormak istiyoruz. O maçta, son dakikalarda oyun baÅŸladıktan sonra sahaya top atıp maçın durmasına ve zaman geçmesine neden olmuÅŸtunuz.

Oğuz Çetin : Hayır, o olay öyle olmadı. Maçın sonlarıydı ve top bana geldi. Zaten o pozisyonda da gol oldu. Serbest vuruş verdi hakem ve ben topu kullanılacağı yere doğru attım. Sözünü ettiğiniz gibi olmadı olay. Zaten ben hayatım boyunca düzgün bir insan olmaya çalıştım. Dosdoğru oldum. Böyle bir insan değilim. Yanlış anımsıyor bile olsam bir anlık boşluk, bir anlık dalgınlık olabilir. Yoksa kasıtlı bir şey yapmam, böyle bir şey yapamam.

Alkaralar: Gerçi biz anlattığımız gibi anımsıyoruz ama siz ÅŸimdi böyle deyince kuÅŸkuya düştük. Ä°sterseniz siz o maçın kasetini bulun bir kere daha bakalım. Son bir soru soralım çıkmadan. Ä°nsanlar merak ediyor. Ailenizi Ankara’ya getirecek misiniz?

OÄŸuz Çetin : Ä°sterdim ama olanaklı deÄŸil. Çocukların okulu var ve bunu deÄŸiÅŸtirmek o kadar da kolay deÄŸil. isteyeceÄŸiniz bir ÅŸey de deÄŸil. Bu nedenle ailem Ankara’ya gelmeyecek.

Kaynak : www.alkaralar.com

 DiÄŸer Röportajlar

  Takım O Av. P
1 Eyüpspor 31 43 69
2 Göztepe 31 35 63
3 Çorum FK 31 21 55
4 Sakaryaspor 31 14 54
5 Bodrumspor 31 18 52
6 Kocaelispor 31 10 52
7 Bandırmaspor 31 19 47
8 Gençlerbirliği 31 7 47
9 Boluspor 31 -4 47
10 BB Erzurumspor 31 1 41
11 Ãœmraniyespor 31 -8 37
12 Manisa FK 31 1 36
13 Keçiörengücü 31 -10 36
14 Şanlıurfaspor 31 -6 34
15 Tuzlaspor 31 -14 33
16 Adanaspor 31 -20 32
17 Altay 31 -57 15
18 Giresunspor 31 -52 7
* Takım adlarına tıklayarak takımların performans tablolarına ulaşabilirsiniz.