15.01.2013 - Teknik Direktör Açıklama
Gençlerbirliği Teknik Direktörü Fuat Çapa, TÜrk futbolunun kanayan yarasına parmak bastı. Milyon eurolara transferlerin yapıldığı ülkemizde altyapı hocaları 1000 TL maaş ile çalışıyor...
Türkiye’yi tanımayan antrenörlerin iletiÅŸim kurmakta zorlandığını belirten Çapa, “Bizim ülkede iletiÅŸim çok önemli. Yönetici ve futbolcularla iyi anlaÅŸamazsanız, büyük sıkıntı çekersiniz” dedi.
TÜRKİYE’de futbola farklı yerden bakan isimlerden biri; Fuat Çapa... 2007 yılında UEFA Pro Lisans diplomasını alarak teknik direktörlük unvanını elde eden ilk Türk olma baÅŸarısı gösterdi. O dönem ‘kendisi için erken olduÄŸunu düşündüğü’ tecrübeyi, BaÅŸkent temsilcisiyle yaÅŸayan Çapa, 4 senelik aranın ardından 2011 yılında GençlerbirliÄŸi’yle yeniden söz kesti.
1.5 yıldır görevini kırmızı siyahlılarda sürdüren genç teknik adam, yabancı hocaların Türkiye’de neden baÅŸarılı olamadığından BaÅŸkan İlhan Cavcav’la aralarındaki iliÅŸkiye ve Hiddink’le beraber çalıştığı döneme kadar pek çok konuda samimi açıklamalarda bulundu. İşte Fuat Çapa’nın söyledikleri...
‘İLETİŞİM OLMAYINCA SORUN BAÅžLIYOR’
- BEN Türkiye’de yabancı hocaların ve teknik adamların baÅŸarılı olacağına inanmıyorum. Türkiye’de iletiÅŸim çok önemli. Siz yönetici ve futbolcularla iletiÅŸim kuramazsanız büyük sıkıntı çekersiniz. Yani 1-0 maÄŸlup baÅŸlarsınız iÅŸe... Türkiye’de çok konuÅŸulan bir yerde konuÅŸmazsanız, sıkıntı yaÅŸanır. Gerçekten çok büyük ve tahmin edemeyeceÄŸiniz derecede sıkıntılar yaÅŸamaya baÅŸlarsınız.
Hiddink olayı Del Bosque gibi
- HIDDINK için ben istediÄŸim kadar bir ÅŸey söyleyeyim; Türkiye’nin onunla ilgili düşüncesi belli. Söylenecek fazla bir ÅŸey kalmadı. Ben Hiddinkle ilgili olumlu ÅŸeyler söyleyebilirim çünkü... Ondan çok fazla ÅŸey öğrendiÄŸimi ve Hiddink’in bana çok ÅŸey kattığını ifade edebilirim. Ama bunu Türkiye’ye bakıldığı zaman insanlar Fenerbahçe ve Milli Takım’daki sürecine bakıp, ona göre deÄŸerlendirme yapıyorlar. Bu Del Bosque için de geçerli. Del Bosque geldiÄŸi zaman BeÅŸiktaÅŸ’tan gönderildi. Ama gidip İspanya Milli Takımı’na Avrupa ÅžampiyonluÄŸu’nu ve Dünya Kupası’nı kazandırdı. Åžimdi de dünyanın en iyi teknik direktörü oldu. Yani, burada her ÅŸeyden önemlisi kültür ve ülke futboluyla kültür farkı çok önemli.
Ben Hiddink ile ilgili acele edildi diye düşünüyorum. Çünkü zor bir periyottu. Özellikle son oynadığımız maçlar, Türk futbolu adına zor bir süreçti. Ve bu sürecin sancılarını halen daha çekiyoruz.
Cavcav benim en büyük şansım
- İLHAN Bey ile aram çok çok iyi. İlhan Bey’i bilmek lazım. Ben kendisi ile çalışmaktan gerçekten çok mutluyum. Türkiye’de çok fazla baÅŸkan ile çalışmadım. Belki de en büyük ÅŸansım bu idi. KasımpaÅŸaspor eski baÅŸkanı Hasan Hilmi Öksüz ve İlhan Cavcav ile çalıştım. İki tane üst düzey, çok çok iyi baÅŸkan ile çalışmak güzel. İkisinin karakteri birbirine ters olan karakterler. Ama ikisi de iyi karakterler. Birisi daha çok babacan, Hasan baÅŸkan daha çok dinleyen ve yönlendiren. Biraz daha çok olayları deÄŸiÅŸik analiz eden İlhan bey de yılların tecrübesi ve birikimi ile mesaiyi keyifli kılıyor. Bu yüzden ben çok ÅŸanslıyım..
Yeniler takımı ateşleyecek
- ELİMİZDEKİ enstrümanlar yeterli mi derken, 3 yeni oyuncu aldık. Burada kısa vadede ve uzun vadede faydalanacağımız futbolcular var. O doÄŸrultuda yaptık takviyelerimizi. Flaniç, Tomiç ve DoÄŸa’nın ÅŸu anda oynayan ilk 11’i zorlayacak ve oynayacak, rekabete girecek ÅŸekilde transfer ettik. Kerim Zengin’in zamana ihtiyacı var. Son dönemler çok oynamadı. Kondisyon anlamında eksiÄŸi var. Onu gerçekleÅŸtirdikten sonra o rekabet içerisine girecek. GeçtiÄŸimiz sezon ile bu yıla baktığımız zaman, ÅŸu anda ilk 11’de direkt oynayan 6 tane oyuncumuz kaldı. 4-5 oyuncumuz gitti. Mehmet Akgün, Tum, Yasin ve Soner takımdan ayrıldı. Yerine aldığımız arkadaÅŸlarda ligde oynamamış futbolcular. Bakıldığı zaman onların adaptasyonu takım içinde olumlu geçti ama ligi tanımadıklarından dolayı her maçta katkı saÄŸlayamadılar. İkinci yarı bunun deÄŸiÅŸeceÄŸinden eminim.
Avcı’ya haksızlık ediliyor
- ABDULLAH Hoca ile ilgili de yoÄŸun eleÅŸtiriler baÅŸladı. Ona da bence haksızlık ediliyor. Bakıldığı zaman Türkiye’de oyuncu havuzu o kadar büyük deÄŸil yani. Eldeki malzeme ve kalite belli. Her takımın 5 6 yabancısı ilk 11’de oynadığı sürece sizin havuzunuz daralıyor.
Geçen Abdullah Avcı’nın bir röportajını okudum. Gökhan Gönül’ün arkasında bir ikinci saÄŸ bek alternatifi yoK Türkiye’de..Sol bek de ha keza öyle..Hakli bana göre. O yüzden iyi düşünmek lazım. Buradaki sıkıntılar aslında belirli yaÅŸlardan sonra görülüyor. 7 8 yaşındaki çocuklara iyi eÄŸitim vermeliyiz. Alt yapıda iyi bir eÄŸitim uygulanmalı.
Bin lira maaşla yıldız doğmaz
- SAYIN baÅŸkan İlhan Cavcav ile aynı ÅŸeyi düşünüyoruz. Biz GençlerbirliÄŸi Kulübü olarak altyapıdaki hocalarımıza çok daha büyük bütçe ayırmamız gerektiÄŸi kanaatindeyiz. Sizin 1000 TL’ye çalıştırdığınız hocadan yüzde 100 verim alma ÅŸansınız yok. Zaten 300 TL yol masrafına gidiyor. Evini geçindirmek içinde adamın ek bir iÅŸ yapması gerekiyor. Bu tür sıkıntıları ülke olarak çözmemiz lazım. Biz altyapıyı iyi organize edersek, diÄŸer taraflar çok rahatlar.
Anadolu’nun iÅŸi zor
- ÅžAMPİYON olmak ya da ligde ilk 3’ü zorlamak o kadar kolay bir ÅŸey deÄŸil. Bakıldığı zaman Anadolu kulüplerinden birkaç tanesi yaptı. Bunlardan en iyi örnek de Sivasspor’du. ÅžampiyonluÄŸun kapısına kadar gelip son haftalarda yarışı kaybettiler. İki sezon çok baÅŸarılı idiler. Sonra ne oldu o Sivasspor. Son haftalarda bu kez düşmekten zor kurtuldu.
Başkan kulübün her şeyi
- İLHAN Bey gibi bir kulübü canlı tutan, taraftarları yavaÅŸ yavaÅŸ çoÄŸaltan Ankara’da sevdiren, kulüp bütçesini nasıl ayarlayacağını bilen boÅŸ vakitlerinde Ankara içinde genç futbolcu avına çıkan, Vehbi Koç’un verdiÄŸi yeri terk etmeyip, Gençlerli geçmiÅŸ futbolcularına hizmete açan, büyük bir tesis yapan, alınan oyuncular için fikirleri anlamlı olan biri için baÅŸka nedemeli ki. 1923 yılında kurulan gençlerbirliÄŸi takımına birçok katkıda bulunan Avrupa kulüplerin bile gıpta ile baktıkları tesisleri hayata geçiren biri kendisini bu kulübe adayan bir baÅŸkan böyle bir spor adamı yaÅŸadığı sürece gıpta ile söz edilecek isim İlhan Cavcav’dan baÅŸkası olamaz.
Kaynak : klasspor
| 26 Ocak | |
| 2018: Konyaspor 2-1 | |
| 2015: BeÅŸiktaÅŸ 0-2 | |
| 2013: Akhisar Belediyespor 1-0 | |
| 1986: Denizlispor (D) 0-2 | |
| 1985: Sarıyer (D) 1-1 | |
| * Skorlarda Gençlerbirliği evsahibi olarak gösterilmiştir. | |
| Arama Yap | |