->"Her Yıl O Hafta" istatistiÄŸi eklendi (23.10.2008)<-     ->"Rakipler ve Belalıları" Ä°statistiÄŸi eklendi (17.10.2008)<-     ->1. Ligde yaptığımız maçlar 100dönümlerine eklendi (26.02.2008)<-     ->Hava Durumu bölümü eklendi (31.01.2008)<-     ->"Seri Sonu" istatistikleri eklendi (30.12.2007)<-     ->Yılın Futbolcusu Anketine son yedi günde aldığı oy sayısı eklendi (08.12.2007)<-     ->Okumalık bölümü arama motoruna eklendi (07.12.2007)<-
 
 

 Röportajlar

05.05.2004-Ä°lhan Cavcav

GençlerbirliÄŸi Spor Kulübü'nün 27 yıllık baÅŸkanı Ä°lhan Cavcav, Guinnes Rekorlar Kitabı’na resmen aday

Kırmızı-Siyahlı kulübün geçtiÄŸimiz hafta sonunda yapılan OlaÄŸan Kongresi'nde yeniden baÅŸkanlığa seçilen Cavcav, dünyada 27 yıl baÅŸkanlık yapan ilk ve tek isim olarak tarihe geçti. Önümüzdeki günlerde Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmek için resmen baÅŸvuruda bulunacak olan Cavcav, son günlerdeki ÅŸaibe söylentilerine de farklı bir yorum getirdi: “TeÅŸvik primi normal ama ÅŸike ahlaksızlıktır.”

Futbol sizi neden bu kadar kendine çekti?

İlhan Cavcav : Ben 16 yaşındayken yani 1951'de futbola başladım. 17 yaşında iken Mamak'ta Maske Spor takımında futbol oynadım. Daha sonra PTT'ye transfer oldum. Şimdiki futbolcular parayı alana kadar profesyonel, parayı aldıktan sonra amatör oluyorlar. Ben de liberoda oynardım. Bir gün maça gittiğimizde beni eski kulübüme karşı oynatmadılar. Bu tavır benim çok onurumu kırdı. Ben de buna kızarak aldığım parayı iade ettim ve o gün futbolu bıraktım. Böylece 20 yaşındayken futbolu bırakmış oldum.

Futboldan erken kopmak size yeni bir kapı açtı o zaman.

İlhan Cavcav : Futbolu bıraktıktan uzunca bir süre sonra, 1976'da arkadaşların teşvikiyle Gençlerbirliği yönetimine girdim. 1978'de ise Yahya Demirel'in de desteğiyle başkanlığa seçildim. Aslında Gençlerbirliği Spor Kulübü, Ankara'nın önde gelenlerinin, Vehbi Koç gibi isimlerin kurduğu bir takım. Fakat biz yönetime geldiğimizde kulübün durumu çok kötüydü. Saha yoktu, Anıttepe'de yarım sahada idman yapıyorduk. O dönemde 2. Lig'deydik. Rahmetli Turgut Özal'ın da desteğiyle kulübe güzel tesisler kazandırdık. 4 tane çim sahamız, 2 tane de halı sahamız var. Futbolcular için 5 yıldızlı otel ayarında bir tesisimiz var.

27 yıldır Gençlerbirliği Spor Kulübü'nün başkanısınız. Bu istikrarı neye borçlusunuz?

Ä°lhan Cavcav : Bizim 2 bin 500 civarında üyemiz var. Yılda bir milyon lira aidat toplarız, bunu da birçoÄŸu ödemez. Bu sebeple biz altyapıdan oyuncu yetiÅŸtirmeye büyük önem veriyoruz. Bir de yurtdışından oyuncu getirip diÄŸer kulüplere sattık. Bu iÅŸte de baÅŸarılı olduk. Hem tesislerimizi güçlendirdik, hem de futbolcularımızın parasını zamanında ödedik. Bizim hiçbir borcumuz yok. Bugün Türkiye’de hemen her takımda G.BirliÄŸi kökenli bir futbolcuyu görmek mümkün. Ãœmit Milli Takım'a bizim kulüpten geçen hafta 6 futbolcu çaÄŸrıldı. Benim iki oÄŸlum da kulüple yakından ilgilenir, yönetim kurulundalar.

Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmeye hak kazandınız. Sizin gibi uzun başkanlık yapan başka birini tanıyor musunuz?

İlhan Cavcav : Benim bildiğim kadarıyla bir tek Arjantin'de birisi varmış. O da 25 yıl yapmış. Şimdi ben bunu 27 yıla çıkardım ve dünyadaki rekorun da sahibi oldum. Önümüzdeki günlerde gerekli başvuruyu yapıp Guinnes Rekorlar Kitabı'na kaydımı yaptıracağım.

Gençlerbirliği Kulübü olarak para kazanabiliyor musunuz?

İlhan Cavcav : Gençlerbirliği yokluktan gelen bir takımdı. Soyunma odasında bir tane duş yeri vardı. Bugün ise bizim ne maliyeye, ne de sigortaya borcumuz var. Futbolcularımızın da şu anda bizde bir kuruş alacağı yok.

Mali durumunuz iyi, takımınız da göze hoş gelen futbol oynuyor ama tribünleriniz hep boş kalıyor.

İlhan Cavcav : Bizim en büyük eksiğimiz seyirci. Gençlerbirliği'nin seyirci desteğine ihtiyacı var. Ankara'nın nüfusuna rağmen ancak 2-3 bin civarında bir seyircimiz bulunuyor. Deplasmanda oynasak hasılat belki daha çok olur.

Ligin sonu geldikçe şaibe sesleri yükseliyor. En kıdemli başkan olarak, teşvik primini normal mi görüyorsunuz?

İlhan Cavcav : Biz kulüplerimize ve sporcularımıza maç kazanması için prim veriyoruz zaten. Bunu son derece normal karşılıyorum. Böyle primler kulüp başkanlarına ve kulübe verilirse olmaz. Yöneticilerin dışında sporcuların arasında olan bir olay. Sporcularımız ahlaklı insanlar. Başarı için prim verilir, başarısızlık için prim asla olmaz. Ben yöneticilik dönemimde bunu da yaşadım. Bunu ahlaksızlık olarak değerlendiriyorum. Parayı alıp mağlup olmak bize yakışmaz.

Beşiktaş yarıştan kopunca Serdar Bilgili'ye küfür edildi. Siz de bu tür olaylar yaşadınız. Serdar Bilgili sizce doğru mu davrandı?

İlhan Cavcav : Ben de çok küfür yedim. Bu küfürlerin çoğunu Ankaralı taraftarlardan yedim. Bu beni çok üzüyor. Serdar Bilgili herkese örnek bir şekilde istifa etmiştir. Takdirle karşılıyorum. Bu taraftara verilmiş iyi bir mesajdır.

Her yıl futbolcu satıp bütçe yapıyorsunuz. Bu yıl nasıl bir çizgi çizeceksiniz, transferler nasıl olacak?

İlhan Cavcav : Çok değerli bir hocamızı Milli Takım'a verdik. Gurur duyuyoruz. Veysel ve Ümit Bozkurt'un mukavelesi bitiyor. Ümit ile bir problemimiz yok. Veysel, Beşiktaş ile sözleşme imzalamış. Serkan'ı hem F.Bahçe hem de Beşiktaş istiyor. Bu oyuncuların yerine alacağımız futbolcuları tespit ettik. Mevcut kadromuzu koruyup daha iyi transferler yapacağız. Avrupa kupasında final oynayacak ve ligde şampiyonluğa oynayacak bir ekip oluşturacağız.

Röportaj : Bülent Karadaş

Kaynak : www.zaman.com.tr

 DiÄŸer Röportajlar

  Takım O Av. P
1 Eyüpspor 31 43 69
2 Göztepe 31 35 63
3 Çorum FK 31 21 55
4 Sakaryaspor 31 14 54
5 Bodrumspor 31 18 52
6 Kocaelispor 31 10 52
7 Bandırmaspor 31 19 47
8 Gençlerbirliği 31 7 47
9 Boluspor 31 -4 47
10 BB Erzurumspor 31 1 41
11 Ãœmraniyespor 31 -8 37
12 Manisa FK 31 1 36
13 Keçiörengücü 31 -10 36
14 Şanlıurfaspor 31 -6 34
15 Tuzlaspor 31 -14 33
16 Adanaspor 31 -20 32
17 Altay 31 -57 15
18 Giresunspor 31 -52 7
* Takım adlarına tıklayarak takımların performans tablolarına ulaşabilirsiniz.